Zdrowie a uroda – w jaki sposób dbać?

Lato obfituje w dużo owocowych delicji, na jakie z utęsknieniem czekamy przez większą część roku. Nie ma dogodniejszych witamin, jak te, pochodzące ze dopiero co zerwanych z drzewa czy krzaka owoców, dojrzałych w słońcu, przepojonych wonią świeżości.

Niemalże każdy owoc jest bardziej wartościowy od barwnej tabletki witaminowej z apteki. Jakich witamin dostarczamy organizmowi podjadając w ogrodzie? Truskawki pojawiają się na krótko, odpowiednio jest w następstwie tego w najwyższym stopniu wykorzystać ich atuty. Są idealnym źródłem witamin C, A oraz B. Upraszczają przyswajanie żelaza z innych towarów, poprawiają trawienie tłuszczu i białka, zmniejszają ciśnienie i neutralizują substancje karcynogenne – przetestuj szampon bez siarczanu. Porządnie wpływają na nasz nastrój. Czy ktoś zdaje sobie sprawę z tego, iż czereśnie opóźniają proces starzenia? Obejmują mnóstwo witaminy C, A, B oraz flawonoidy. Neutralizują działanie wolnych rodników, a tym samym spowalniają starzenie się skóry. Oczyszczają organizm z toksyn. Maliny są bogatym źródłem witaminy C i błonnika.

Prócz innych składników mineralnych mają witaminę E i kwas foliowy. Witamina C wzmacnia naszą profesjonalną odporność – sok malinowy jest niejednokrotnie używany przy przeziębieniach oraz stanach grypowych. Muszą zajadać się nimi kobiety planujące ciążę – ze względu na sporą ilość kwasu foliowego. Wiśnie, jakich możemy spotkać parę odmian, zawierają również witaminę C, opłacalnie działają na skórę, oczyszczają organizm z toksycznych substancji. Korygują pracę układu krążenia. Nie zapominajmy w takim razie o podskubywaniu takich witamin prosto z krzaka, jednak również o tym, że z ich ilością nie należy przesadzać.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
1 komentarz
Dodaj komentarz
Możesz także polubić