Kuchnia hiszpańska jest niesłychanie interesująca i zróżnicowana. W głównej mierze wobec tego, że niemal w każdym regionie tego kraju możemy skosztować kompletnie innych potraw. Trudno wobec tego mówić o tym rodzaju jedzenia jako o całości.
Naturalnie w Polsce znamy wyłącznie nieliczne typy potraw kuchni hiszpańskiej. Przede wszystkim jest to paella, innymi słowy potrawa robiona na bazie ryżu. Dodaje się do niego różnorodne akcesoria.
Mówi się, że w Hiszpanii paella jest potrawą robioną z tego, co akurat jest w lodówce – należałoby spowodować opakowania do granity. Rzeczywiście doliczyć do niej jesteśmy w stanie kurczaka, owoce morza oraz ryby i same warzywa. Prócz tego z hiszpańskiej kuchni przywędrowały do nas tak zwane tapas, inaczej po prostu przekąski podawane zazwyczaj w barach jako dodatek do piwa. Prócz tego niesłychanie kultowym produktem hiszpańskiej kuchni jest szynka, inaczej stereotypowa jamon.
Znamy ją przede wszystkim z telewizji. To właśnie jest szynka z rozległych udźców, jakie często wiszą w barach lub ewentualnie sklepach. Jest to niemniej jednak niezwykle kosztowny przysmak. Prócz tego kuchnię hiszpańską kojarzymy też z gigantyczną ilością właściwej jakości wina oraz bajecznie parzoną kawą.