Skąd się wzięła tradycja łamania się opłatkami

Okres Bożego Narodzenia to mnóstwo tradycji i zwyczajów, które są z nami od lat. Wiele osób zupełnie sobie nie wyobraża tego czasu bez dzielenia się opłatkiem, i faktycznie we wszystkich domach te białe kawałeczki chleba po prostu są. Bo przecież opłatki to po prostu woda wymieszana z mąką, a potem wypiekana przez kilka minut w piecu.

Symbolika opłatka jest bardzo duża, a jego spożywanie rozpoczęło się już w pierwszym okresie chrześcijaństwa. To właśnie wtedy opłatek stał się symbolem komunii duchowej, zabierać go też zaczęto do domów dla osób, które z różnych przyczyn nie mogły brać udziału w nabożeństwie.

Wraz z upływem czasu opłatek się też stał symbolem Bożego Narodzenia, co interesujące nie tylko w naszym kraju, ale też innych. Zwyczaj łamania się opłatkiem jest między innymi praktykowany we Włoszech, na Słowacji czy w Czechach. Produkcja opłatków nie jest skomplikowana, ponieważ są one złożone jedynie z dwóch składników, to znaczy wody i mąki.

Po dobrym wymieszaniu masy ta następnie jest prasowana na cieniutkie płaty i wypiekana przez kilka minut w gorącym piecu. Następnie płaty te są przycinane, pakowane i przesyłane do sklepów i kościołów. Typowe opłatki na święta są w białym kolorze, i takie właśnie pojawiają się na naszych stołach, lecz można też dostać kolorowe, przeznaczone dla bydła. Niejednokrotnie tłoczy się na opłatkach rozmaite motywy, wykonuje się to przy pomocy odpowiednich pras. Takie motywy mają najczęściej charakter religijny, lecz można też spotkać świeckie, takie jak zamki, pałace czy rośliny.

+Tekst Sponsorowany+

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY
Dodaj komentarz
Możesz także polubić